„Varujeme Německo“. Naši západní sousedé testují celostátní systém nouzového hlášení

10. září 2020

EWF je novou formou nouzového varování, která nepotřebuje připojen k internetu a k její aktivaci dochází v řádu jednotek sekund. Technologie využívá pro svůj přenos standard digitálního pozemního vysílání DAB+.

Úderem dnešní jedenácté hodiny dopolední zahájili naši západní sousedé testy technologie EWF, tedy takzvaného Nouzového varovného systému. Akce, která se koná s mottem „Varujeme Německo“, má za cíl ve spolupráci s Fraunhoferovým institutem připravit obyvatele na případ nouze. Do zkušebního provozu EWF je zapojena rozhlasová rodina Deutschlandradio, takže testy proběhly v celoplošném multiplexu na kanálu 5C. Ten lze přijímat z řady vysílačů i na omezeném území Čech.

EWF je novou formou nouzového varování, která nepotřebuje připojen k internetu a k její aktivaci dochází v řádu jednotek sekund. Technologie využívá pro svůj přenos standard digitálního pozemního vysílání DAB+ a ve výjimečných případech může aktivovat rádia, která jsou v pohotovostním režimu. Kromě hlasového oznámení jsou přenášeny také vícejazyčné textové informace. Kromě celoplošného multiplexu DR Deutschland bude experimentální vysílání EWF probíhat také prostřednictvím zemské privátní sítě v Sasku-Anhaltsku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související