Veřejnoprávní rozhlas RBB spustil očekávané DAB+ vysílače Pritzwalk a Booßen

23. listopad 2017

Díky spuštění nových vysílačů se výrazně zlepší pokrytí nového rozhlasového multiplexu, který odstartoval na konci srpna, i směrem do Čech.

V úterý 21. listopadu došlo v německé spolkové zemi Braniborsko k očekávanému spuštění dvou nových DAB+ vysílačů, které posílily novou veřejnoprávní síť rozhlasu RBB na kanálu 10B. Multiplex Rundfunk Berlin-Brandenburg bylo doposud možné zachytit pouze v regionu Cottbus díky kilowattovému vysílači. Nově byly do provozu uvedeny lokality Pritzwalk a Frankfurt (Oder)/Booßen. V obou oblastech se vysílá s výkonem 10 kW.

Díky spuštění nových vysílačů se výrazně zlepší pokrytí nového rozhlasového multiplexu, který odstartoval na konci srpna, i směrem do Čech. Jeho zachycení si úspěšně vyzkoušela redakce webu Digitální rádio nedávno na vrchu Hvozd/Hochwald na hranici severních Čech a Saska. Bylo to navíc v době, kdy byl v provozu pouze jediný vysílač s výkonem 1 kW. K dalšímu zlepšení pokrytí má dojít 27. března 2018, kdy budou uvedeny do provozu vysílače Casekow a Cottbus – Calau. I v těchto lokalitách se bude vysílat s výkonem 10 kW ve vertikální polarizaci.

autor: lukpo
Spustit audio