VIDEO: ČT Sport nabídl za svou desetiletou existenci dva roky přenosů

10. únor 2016

V historii vysílání stanice nejvíce lákaly hokejové zápasy. Prim si drží olympijské čtvrtfinále mezi Čechy a Slováky.

Sedm set třicet dní přímých přenosů, tedy přesně dva roky, nabídl za svou desetiletou existenci sportovní kanál České televize. Tematická stanice veřejnoprávního média z Kavčích hor odstartovala přesně 10. února 2006. Datum nebylo vybráno náhodou. Právě v tento den byly zahájeny XX. zimní olympijské hry z Turína. Desetileté výročí vysílání si připomene Česká televize velkým speciálem od 21:10, kterým diváky provedou Robert Záruba, Petr Vichnar, Jaromír Bosák, Ivana Chvátalová a Barbora Černošková.

„Zcela upřímně, když jsme v únoru během olympiády v Turíně začínali vysílat, málokdo z nás věděl, co vypouštíme do světa. Byli jsme hlavně šťastní. Olympiáda a její celodenní program nám nabídly divácké lahůdky. Pak hry skončily a začalo mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy v kopané. Šlo to samospádem,“ uvedl dlouholetý šéfredaktor sportovní redakce Otakar Černý, a doplnil: „Přípravy byly rychlé a náročné. Obvykle se před zahájením vysílání zkouší nanečisto, takzvaně do zdi. My jsme ale desátého února zmáčkli start a jeli jsme rovnou. Bez zkoušek.“ Na přípravu sportovního kanálu měl společně s Michalem Dusíkem a dalšími třemi lidmi, kteří tehdejší ČT4 Sport zakládali, vyčleněno pět měsíců.

V historii vysílání stanice ČT Sport diváky nejvíc lákaly hokejové přenosy. V únoru 2014 zasedlo k obrazovkám přes 2,1 milionu lidí, aby sledovali olympijský boj o postup do čtvrtfinále mezi Čechy a Slováky. Druhý rekord vznikl na pražském mistrovství světa, kdy si zápas mezi Českem a Finskem nenechalo ujít přes 1,9 milionu lidí. Další dvě příčky sledovanosti patří opět olympijským hrám v Soči, a to zápasům Česka proti USA a proti Švýcarsku, pětici nejsledovanějších přenosů uzavírá utkání Česka proti výběru Ameriky na loňském mistrovství světa, které vidělo přes 1,6 milionu diváků.

autor: lukpo
Spustit audio