VIDEO: V Bulharsku začaly testy digitálního rádia DAB+

22. květen 2017

Rozhlasový multiplex prozatím neobsahuje žádné stanice. Na všech pozicích je pouze ohlášení o probíhajícím zkušebním vysílání.

V bulharském hlavním městě Sofia byly v uplynulých dnech zahájeny testy pozemního digitálního rádia ve standardu DAB+. Vyplývá to z informací zveřejněných na tamních specializovaných diskusních fórech a také v některých odborných médiích. Zkušební vysílání šestnácti pozic označovaných jako Test CH01 až Test CH16 probíhá téměř na konci III. pásma, a to konkrétně na kanálu 12B.

Podle webu Predavatel je vysílač umístěn v lokalitě Vitoša a zajišťuje podle prvních informací kvalitní signál pro celé hlavní město Bulharska. Co se týká obsahu, není přenášen žádný program, případně hudba, ale všechny zkušební pozice obsahují pouze hlášku: „DAB+ Radio Test. DAB+“. Operátorem multiplexu by měla být společnost ЕТ ДИП Трейдинг, která má oprávnění pro šíření signálu do 31. října letošního roku. Firma si ale prozatím nezaregistrovala žádnou stanici, kterou by v této síti chtěla šířit. Vysílání v DAB+ plánuje v letošním roce i bulharský veřejnoprávní rozhlas. Jeho zástupci to potvrdili začátkem května na na zasedání Rozhlasového shromáždění Evropské vysílací unie, které se konalo v Plzni.

autor: lukpo
Spustit audio