Vládní dokument o BBC podporuje digitalizaci rozhlasového vysílání

27. květen 2016

White Paper řeší také problematiku obyvatelstva, kteří by byli procesem přechodu znevýhodněni - hrozila by u nich ztráta rozhlasového signálu.

Vládní dokument britské vlády označovaný jako White Paper, který se týká budoucnosti veřejnoprávního média BBC, podporuje budoucí přechod z analogové FM distribuce na digitální rádio DAB+. Inovovaný dokument by měl mít platnost po dobu následujících jedenácti let. Britská vláda očekává, že BBC nejen podpoří přechod na digitál, ale také posílí v této oblasti partnerství s komerčními subjekty a účastníky procesu z řad průmyslu (výrobci DAB rádii, automobilky a podobně). BBC by zároveň měla dokončit pokrytí svého digitálního rozhlasového multiplexu, který by měl dosáhnout stejného zásahu jako VKV rádio.

White Paper řeší také problematiku obyvatelstva, kteří by byli procesem přechodu znevýhodněni - hrozila by u nich ztráta rozhlasového signálu. Tuto část by měla BBC řešit formou dohod s organizacemi zastupující takzvané třetí strany. Pozitivní zprávou pro koncesionáře je také skutečnost, že se nebude zvyšovat koncesionářský poplatek po dobu následujících pěti let, a to s platností od období 2017/2018. BBC bude nicméně na druhou stranu umožněn pilotní režim některých zpoplatněných služeb coby doplňkového servisu.

Zdroj: RadioToday

autor: lukpo
Spustit audio