Vysílač Unger přinesl výrazné zlepšení DAB+ signálem sítě MDR v Čechách

3. květen 2017

„Rozdíl mezi příjmem 5C z Loebau a 9A z Ungeru je zásadní,“ napsal v uzavřené facebookové skupině DX-ing v Česku a Slovensku Jakub Melín.

Plánové spuštění nového saského DAB+ vysílače Unger přineslo podle očekávání výrazné zlepšení příjmu veřejnoprávního multiplexu MDR na území Čech. Ukazují to zkušenosti majitelů digitálních přijímačů z cest po severu republiky. Nový vysílač MDR má výkon 10 kW a jeho vyzařování na naše území není nijak potlačeno. Stanoviště Unger funguje jako vhodný doplněk k lokalitě Löbau, která taktéž výrazně zasahuje Čechy.

„Rozdíl mezi příjmem 5C z Loebau a 9A z Ungeru je zásadní. Zatímco 5C z Loebau se jen místy na teleskop načte, 9A mnohdy i hraje. Někdy i velmi obstojně. Na poli za Jižním Městem (kde to není nikterak vysoko) byl pak příjem naprosto stabilní. 5C v té samé lokalitě jen problikával. Je to výrazné zlepšení příjmu 9A v Praze, protože 9A z Loebau jede jen 6 kW a je to znát, 5C tu vždy byl silnější,“ popsal v uzavřené facebookového skupině DX-ing v Česku a Slovensku technik a anténář Jakub Melín.

autor: lukpo
Spustit audio