Vysílací unie EBU vyjádřila podporu rozvoji DAB rozhlasu v Česku

17. únor 2016

Situace u nás není jednoduchá, protože technologie nemá bohužel podporu komerčních rádií.

Rozvoj digitálního rozhlasu DAB v České republice podporuje i Evropská vysílací unie (EBU), která k nám minulý týden vyslala Grahama Dixona. Ten je vedoucím jejího rozhlasového oddělení. Spolu s technickým ředitelem našeho veřejnoprávního média Karlem Zýkou se shodl na DAB jakožto jediné možné technologii vhodné pro šíření digitálního rozhlasového vysílání, o čemž je však nutné legislativce teprve přesvědčit. Technologie DAB, respektive dnes již DAB+, je pro veřejnoprávní médium perspektivní a nevyžaduje žádné dodatečné poplatky, jako jsou například platby operátorům.

Dixon se Zýkou se shodli na tom, že situace v České republice není jednoduchá, protože technologie nemá bohužel podporu komerčních rádií. V Praze sice funguje strahovský DAB multiplex Českých Radiokomunikací šířící několik privátních stanic, nicméně díky malému výkonu a nepříliš vysoké zvukové kvalitě je tento zásah minimální. Navíc zde nejsou šířeny ani doplňkové služby jako je například slideshow a podobně. Pro posluchače má takové vysílání oproti VKV prakticky nulovou hodnotu Současná situace může vést podle Grahama Dixona ke zmrazení trhu a rádiím hrozí, že zůstanou jako média pozadu.

Vedoucí rozhlasového oddělení EBU Graham Dixon upozornil, že v krizových situacích se nelze spokojit s dostupností digitálních rádií na internetu a na mobilních platformách. Ty obvykle velmi rychle selžou a DAB je naopak mnohem spolehlivější způsob, jak bude možné v případě přírodních katastrof či teroristických útoků přijímat ty nejčerstvější informace. Nutnost podpory digitálního rádia ze strany politické sféry chápou i zahraniční zdroje. Jedním z příkladů je text, který přinesla stránka WorldDAB.org. Jde o citaci článku, který v uplynulých dnech přinesl svým čtenářům web Digitálníradio.cz.

autor: lukpo
Spustit audio