Zasáhl koronavirus? Poslední díl Hvězdných válek vyšel pro domácí distribuci dříve, než se očekávalo

16. březen 2020

Závěrečná část devítidílné ságy Star Wars příliš nenadchla nejen recenzenty, ale také samotné fanoušky. Filmová kritička Českého rozhlasu Kristina Roháčková dala Vzestupu Skywalkera pouhých 50 %.

Závěrečný díl Hvězdných válek s podtitulem Vzestup Skywalkera měl do digitální distribuce ve Spojených státech vstoupit až v úterý 17. března, nicméně jeho legální kopie se objevila na trhu dříve, než se předpokládalo. Devátý, prozatím závěrečný díl ságy Star Wars je k dispozici již od pátku 13. března. Film vyšel ve vysokém rozlišení obrazu i formátu Ultra HD/4K. Vydání Blu-ray disku v Česku je plánováno na 13. dubna. 

Americká média tak pochopitelně spekulují nad tím, zdali za o několik dní rychlejším vydání očekávaného sci-fi titulu nestojí nouzový stav, který prezident Donald Trump vyhlásil v souvislosti s pandemií koronaviru. Diváci jsou doma a dostupnost titulu před víkendem by tak mohla přinést studiu Walt Disney vyšší tržby v prvních dnech, než kdyby byl snímek uvedený až v průběhu pracovního týdne. 

Ač měl být závěrečný díl pomyslným vyvrcholením samotné ságy, diváky ani kritiky příliš nenadchl. Mezinárodní filmová databáze iMDB, kde film hodnotilo 265 tisíc fanoušků, mu přisoudila rating 6,8 z 10, Česko-slovenská filmová databáze pak pouhých 64 %. To by sice pro řadu sci-fi snímků nebyl špatný výsledek, nicméně v případě Hvězdných válek nejde o cifru, se kterou se lze příliš chlubit. Na ČSFD film hodnotilo přes 11 tisíc lidí. 

Kulturní redaktorka Českého rozhlasu Kristina Roháčková dala filmu ve své recenzi z 19. prosince hodnocení pouhých 50 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související