Zdeněk Duspiva: Digitalizaci rozhlasu v Česku chybí jasná pravidla

11. leden 2017

„V loňském roce přijala vláda formální koncepci digitalizace. Tento materiál bohužel není v podobě, jakou bychom všichni očekávali,“ uvedl dnes bývalý koordinátor televizní digitalizace.

Jasná pravidla, která by umožnila v České republice přechod z analogového VKV/FM vysílání na digitální distribuci DAB+, v současné době chybí. V dnešním ranním vysílání České televize to uvedl Zdeněk Duspiva, člen digitální skupiny veřejnoprávního rozhlasu. „Bohužel nejsou dána jasná pravidla, na která všichni čekáme. Dosavadní zákonný rámec není pro digitální rozhlas ideální,“ konstatoval Duspiva.

Zdeněk Duspiva vystoupil ve Studiu 6 coby expert s letitými zkušenostmi. V minulosti působil coby koordinátor přechodu z analogového na digitální vysílání. Duspiva komentoval aktuální situaci v Norsku, které symbolicky v 11 hodin a 11 minut jako první země na světě zahájí migraci na modernější způsob přenosu signálu. Člen digitální skupiny Českého rozhlasu konstatoval, že termín vypnutí analogového vysílání u nás v současné době není známý. Situaci bohužel nenahrává příliš ani skutečnost, že stávající privátní vysílatelé mají VKV licence prodlouženy do roku 2025.

„Český rozhlas připravil vlastní koncepci digitálního vysílání již v roce 2015. V loňském roce přijala vláda formální koncepci digitalizace. Tento materiál bohužel není v podobě, jakou bychom všichni očekávali. Dokument například vůbec neřeší problematiku digitálního vysílání komerčních vysílatelů. Tato část je zcela vynechána,“ postěžoval si Duspiva, podle něhož jsou samotné termíny digitalizace rozhlasu odkládány do roku 2020, kdy by se mělo rozhodnout o dalším postupu. Český rozhlas nicméně patří k lídrům digitalizace u nás a je připraven, budou-li k tomu podmínky, DAB vysílání dále rozšiřovat.

Záznam rozhovoru se Zdenkem Duspivou z dnešního Studia 6 najdete na webu České televize (od času 38:57).

autor: lukpo
Spustit audio