Změna programové DAB+ nabídky v Paříži

12. květen 2017

Francie je jednou ze zemí, kde je DAB+ rozhlas ve fázi zavádění a prodalo se zde několik desítek tisíc přijímačů. Celý proces se musí prozatím obejít bez významných hráčů.

V uplynulých týdnech byla z digitálního rozhlasového multiplexu Paris 7 vyřazena stanice Liberadio. Stávající programová nabídka tak obsahuje stanice Capsao, Espace FM, Radio Monaco, Sequence FM, Top Music a Radio Ter. Aktuálně se tedy jedná o šest rozhlasových okruhů. Díky volné kapacitě v multiplexu je všechny stanice možné vysílat s jednotným datovým tokem 96 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1.

Provozovatelem zmiňované digitální sítě je společnost Radiomux. Čtyřkilowattový vysílač je v provozu od června 2014, zanedlouho to tedy bude tři roky, co si mohou zájemci na svých DAB+ vysílačích naladit. Aktuálně je v Paříži v provozu sedm digitálních rozhlasových sítí. Jejich programovou nabídku a technické parametry mohou najít zájemci na webu Wohnort. Francie je jednou ze zemí, kde je DAB+ rozhlas ve fázi zavádění a prodalo se zde několik desítek tisíc přijímačů. Celý proces se musí prozatím obejít bez významných hráčů, takže technologie dává prostor stanicím, které by se do VKV éteru většinou nedostaly.

autor: lukpo
Spustit audio