Zpravodajský kanál BBC World News ukončil vysílání do Evropy ve standardním rozlišení

1. říjen 2017

V HD kvalitě už vysílají na satelitu prakticky všechny velké zpravodajské kanály, jako je CNN, Bloomberg, NHK World, Rai News 24 nebo RT.

Zpravodajský kanál BBC World News ukončil v noci ze soboty 30. září na neděli 1. října vysílání ve standardním rozlišení (SD) pro evropské diváky, kteří přijímají jeho signál z družice Astra, satelitní pozice 19,2 stupně východně. V současné době je možné tento program sledovat už pouze ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Britská veřejnoprávní televize tak vychází vstříc trendu zvětšování úhlopříček jak v domácnostech tak na veřejných prostranstvích.

Přerušení distribuce v SD kvalitě na satelitu Astra je významným technologickým milníkem v existenci BBC. V HD kvalitě už vysílají na satelitu prakticky všechny velké zpravodajské kanály, jako je CNN, Bloomberg, NHK World, Rai News 24 nebo RT. Jednou z posledních stanic, která evropských divákům přinesla HD rozlišení, je France 24. Přesto, že mělo jít o nativní formát, provozovatel televize vysílání ze standardní kvality pouze přepočítává. Ve vysokém rozlišení už vysílají například i česká veřejnoprávní televize ČT 24 nebo slovenská privátní TA3.

autor: lukpo
Spustit audio