All India Radio nabídne v digitálním režimu DRM tři rozhlasové programy

16. listopad 2020

Řada asijských zemí sáhne při distribuci digitálního signálu rádia po technologii DRM, která umožňuje v AM rozsazích přenosy na velké vzdálenosti. Výjimkou není ani Indie. Ta nyní počítá se spuštěním dalších digitálních programů.

Indie si zvolila pro digitální rozhlasové vysílání technologii DRM a nadále pokračuje v jejím rozvoji. Stanice All India Radio jako lídr tohoto způsobu přenosu signálu rozšíří svůj servis o další speciální program. Digitálně tak budou k dispozici tři kanály. Informaci přinesl portál drm.org. Vysílače budou fungovat buďto v režimu simulcast (analog + digitál), kdy nabídnou dva rozhlasové okruhy a zpravodajství Journaline, případně čistě digitálně s třemi kanály. Kromě All India Radio půjde o zpravodajský News 24x7 a hudební Vividh Bharati.

V digitálním módu jsou již uvedeny na střední vlně do provozu vysílače Dillí, Bombaj, Chennai, Kalkata a Rajkot. Další vysílače – Hyderabad, Vishakhapatnam, Jagdalpur, Bhawanipatna, Sambalpur a Jeypore – budou na technologii DRM otestovány a následně se počítá s jejich komerčním provozem. Podobně jako v případě digitálního rádia DAB+ i DRM vysílání potřebuje speciální přijímače. Na těchto rádiích tak nelze provozovat přenos signálu ve III. pásmu a naopak. Výhodou DRM je přenos signálu na velkou vzdálenost.

autor: lukpo
Spustit audio

Související