Analogové FM rádio bude fungovat v následujících letech vedle DAB+ i v Německu, stejně jako v Česku

16. únor 2022

Nejen Česká republika, ale ani sousední Německo, kde je zavádění digitálního rádia DAB+ výrazně dál než na našem trhu, nechystá v následujících letech ukončení vypnutí analogového vysílání v FM pásmu. Možnost přerušit definitivně tento způsob distribuce signálu po roce 2029 se nesetkala se širší podporou.

Vypnutí analogového rozhlasového vysílání před rokem 2030 navrhovala podle portálu Teltarif část poslanců německé SPD a Zelených. V rámci současné strategie vývoje jednotlivých distribučních platforem se ale s žádným konkrétním termínem nepočítá. Příslušná pasáž byla v rámci tzv. semaforu vypuštěna. O možném vypnutí FM vysílání se v rámci velké koalice hovořilo již před čtyřmi lety, ale tyto snahy nakonec nenašly pochopení.

Přesto, že Německo je v zavádění DAB+ výrazně napřed oproti našemu trhu, i zde nadále dominuje analogové FM vysílání. Digitální rádio ale umožňuje spouštět veřejnoprávním médiím nové služby. V případě Českého rozhlasu to byly v posledních měsících například stanice Radiožurnál Sport a Pohoda. Analogový rozhlas využívá v sousedním Německu stále téměř 58 procent populace, fungují zde však už také dvě celoplošné sítě DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související