Privátní rádia v Německu opakují: Analog má smysl vypnout, pokud jeho podíl klesne pod 10 procent

10. září 2018

O případném vypnutí VKV vysílání se vede v Německu diskuse dlouhodobě, k žádnému jasnému stanovisku se ale prozatím nedošlo.

Německé komerční stanice sdružené v rámci VAUNET, tamní obdoba Asociace provozovatelů soukromého vysílání, zopakovala svůj požadavek, kterým je připravenost na vypnutí analogového vysílání v pásmu VKV, pokud jeho penetrace klesne pod 10 %. „Pokud bude splněna tato podmínka, poté mohou soukromé rozhlasové stanice přežít, protože jsou na VKV závislé. Výsledkem zadání nesprávného kurzu by byl dramatický pokles rozmanitosti poskytovatelů a samotných nabídek,“ varuje VAUNET.

Klaus Schunk, předseda rozhlasového a zvukového oddělení VAUNET a generální ředitel stanice Radio Regenbogen, důrazně varoval předtím, aby se o digitalizace vysílání mluvilo pouze v souvislosti s DAB+. Technologie podle jeho slov musí sloužit obsahu, nikoliv naopak. Německo vede dlouhodobě diskusi nad tím, kdy přesně by se mělo přejít na digitální rozhlasové vysílání a zda vypnout analogový rozhlas VKV, názory se přitom liší. Velcí hráči, jako jsou ARD nebo Deutschlandradio, se snaží směrovat své aktivity k roku 2025.

autor: lukpo
Spustit audio

Související