Arabella Bayern dostala v bavorských DAB+ multiplexech nízkou ochranu proti chybovosti, dochází k výpadkům

20. prosinec 2021

Rozhlasová stanice Arabella Bayern, která se od středy 15. prosince stala součástí bavorských regionálních DAB+ multiplexů, má nastavenou nižší ochranu proti chybovosti signálu. V praxi to znamená, že příjem už není možný, pokud je tato hodnota 35 a vyšší.

Horší příjem stanice Arabella Bayern v bavorských multiplexech potvrzují posluchači například i na stránce Rundfunkforum.de. Stanice sice vysílá s uspokojivým datovým tokem 96 kbps s kódování HE-AAC, verze 1, nicméně při zhoršení signálu dochází k problémům s příjmem. Na vině je nízká úroveň zabezpečení signálu s hodnotou EEP-3B.

Tento stav mohou zaznamenat například i zájemci na území Čech. Zatímco Arabella Bayern má problémy již při chybovosti 35 a vyšší, u ostatních stanic včetně veřejnoprávního rozhlasu je to až hodnota dvojnásobná. Okruhy Bayerischer Rundfunk je možné hraničně přijímat ještě při hodnotě 70, při vyšší pak dojde k výpadku signálu.

„Každý den se pohybuji v okruhu 2 až 18 km od 10 kW DAB+ vysílače a nikdy jsem nezaznamenal žádné výpadky v odtud vysílaných programech. U nové Arabella Bayern jsem včera (v pátek 17. prosince, pozn. red.) registroval čtyři krátké výpadky během půlhodinové jízdy, a to i přes přímou viditelnost na vysílač,“ postěžoval si jeden z bavorských posluchačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související