Ázerbájdžán vypne v následujících letech FM vysílání, nahradí ho DAB+

23. listopad 2023

Země, která se nachází na rozhraní Evropy a Asie, počtem obyvatelem je přitom naprosto srovnatelná s Českou republikou, se vydala vstříc odvážnému kroku. Ázerbájdžán plánuje do roku 2028 nahradit analogové rádio digitálním vysíláním DAB+. Vypne ho krátce poté, co stejný krok bude realizovat Švýcarsko.

Čtěte také

Zpravodajská agentura APA uvádí, že vypnutí FM vysílání bude realizováno na základě tzv. „Plánu opatření pro zavedení a rozvoj digitálního rozhlasového vysílání na území Ázerbájdžánské republiky“. Stát rozkládající se na pomezí Evropy a Asie má dosáhnout pokrytí digitálním signálem DAB+ ve výši 99,6 procenta území (nikoliv pouze populace). Vypnutí analogového rádia v FM pásmu by tak nemělo být pro posluchače problém s ohledem, že by o své oblíbené stanice přišly.

Pokud se podíváme na tuto problematiku komplexně, případ Ázerbájdžánu a Švýcarska je prakticky ojedinělý. Žádná z dalších zemí se ke stejnému kroku nerozhodla a drtivá většina států včetně Velké Británie, Německa nebo Norska se zatím ke kompletnímu vypnutí analogového FM rozhlasu nerozhodla. Švýcarsko mělo být první zemí světa, která kompletně vypne tuto technologii, ale původní termín na rok 2022 byl již několikrát posunut. Ani rok 2024 se neukázal jako konečný.

autor: lukpo
Spustit audio

Související