Bavorská veřejnoprávní televize otestovala na satelitu Astra vysílání doplňkového audia přes červené tlačítko

23. duben 2021

Bavorská veřejnoprávní televize BR si otestovala další z možností, kterou ji přináší tzv. virtuální červené tlačítko, technologie HbbTV. Ve verzi 2.0 šířila na satelitu Astra jazykovou stopu s potlačenými zvuky na pozadí.

Technologie HbbTV neumožňuje pouze vysílání samotných aplikací pro televizory a set-top boxy připojené k internetu, ale také doplňkové služby. Díky novice Dialog+ měli zájemci možnost přes dálkový ovladač vyvolat další audiostopu, v níž byly potlačeny zvuky pozadí včetně atmosféry dané scény a naopak zdůrazněna samotná řeč.

Důvod pro označení služby Dialog+ je tedy jasné – usnadnit divákovi srozumitelnost rozhovoru mezi dvěma nebo více osobami a zároveň vytvořit příjemný televizní zážitek. Dodatkové ruchy tak stále hrají svou roli, ale ve vysílání nejsou tlačeny do popředí. V premiéře tuto službu uvedla veřejnoprávní televize BR už loni v prosinci, kdy uvedla dokumentární film „Bavorský Dunaj – Zimní cesta“.

Divákovi pochopitelně nemusí nastavený poměr dialogů a dění na scéně vyhovovat. Za tímto účelem byly proto do aplikace implementovány různé verze služby Dialog+. Na straně diváka bylo nutné, aby měl zajištěný příjem signálu ze satelitu Astra na pozici 19,2 stupně východně a přijímač kompatibilní s technologií HbbTV 2.0 připojený k internetu. Programy německých televizí ARD a ZDF je možné bez problémů přijímat také v Česku.

autor: lukpo

Související