Bavorský DAB+ multiplex Ingolstadt přechází na nový kanál, který se v Čechách nevyužívá

8. červenec 2022

V úterý 12. července začne fungovat bavorský regionální DAB+ multiplex Ingolstadt na novém kanálu 6A místo dosavadního bloku 11A. Pro posluchače digitálního rádia na úrovni dálkového příjmu jde tak o velmi dobrou zprávu. Kanál 6A se v České republice pro účely DAB+ prozatím vůbec nevyužívá, naopak na kanálu 11A funguje síť TELEKO DAB v Praze a středních Čechách.

O změně vysílacího kanálu informují na svých webových stránkách stanice, které jsou součástí regionální sítě Ingolstadt. Mezi půl devátou a desátou hodinou ráno má dojít k přeladění vysílače Pfaffenhofen, následně pak i Gelbelsee. V čase mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední má být aktivován zcela nový vysílač Eichstätt, který bude danou oblast zásobovat na kanálu 6A výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci.

Místo dosavadních dvou vysílačů by tak měl od úterý 12. července fungovat multiplex Ingolstadt ze tří lokalit. V současné době je možné tuto digitální síť přijímat na území Čech u hranic s Bavorskem, dále ve vnitrozemí se pak signál dostává například i do pohoří Brdy, v místech, kde nedochází ke kolizi s příbramským vysílačem. V současné době obsahuje síť sedm stanic, mezi nimi mj. Mega 80s, Oldiewelle, Megaradio Bayern nebo Radio In.

autor: lukpo
Spustit audio

Související