Bavorský DAB+ multiplex Oberfranken: Regionální stanice mohou vysílat s vyšším datovým tokem

12. únor 2021

Díky rozhodnutí bavorského regulátora budou moci komerční rádia pro Horní Franky vysílat s jednotným datovým tokem 72 kbps. Cílem tohoto kroku je nabídnout dané programy v co nejvyšší zvukové kvalitě.

Komerční rozhlasové stanice, které jsou součástí DAB+ multiplexu Oberfranken a vysílají s nižším datovým tokem, než je 72 kbps s kódováním HE-AAC, verze 1, budou moci tuto hodnotu navýšit. Na svém posledním zasedání o tom rozhodl bavorský mediální regulátor BLM. Cílem je umožnit, aby všechny stanice mohly vysílat s minimální hodnotou 72 kbps. Dotklo by se to tak celkem šesti stanic, a to konkrétně regionálních programů. Veřejnoprávní okruhy Bayern 1 a Bayern 2 zde vysílají již s uspokojivou hodnotou 96 kbps.

V prvním kroku se datová kapacita pro rozhlasové programy Radio Mainwelle a Radio Plassenburg zvýší o 6 CU jednotek na 48 CU, hodnota datového toku zůstane zatím na 64 kbps. Datové kapacity rozhlasových programů Radio Euroherz a Extra Radio se zvýší o 6 CU na 54 CU a čistý datový tok se navýší již na zmiňovanou hodnotu 72 kbps. Bavorský rozhlas jedná v současné době s mediálním regulátorem BLM o uvolnění prostoru pro stanice Radio Bamberg, Radio Eins, Radio Mainwelle a Radio Plassenburg.

autor: lukpo
Spustit audio

Související