Bavorský rozhlas má v provozu téměř devadesát DAB+ vysílačů

6. červen 2024

Začátkem dubna uvedl Bavorský rozhlas do provozu 88. vysílač celozemského DAB+ multiplexu Bayern. Znamená to, že v současné době je u našich jihozápadních sousedů pokryto signálem této sítě více než 96 procent populace na úrovni indoor, uvnitř budov – a 99,4 procent v exteriéru včetně možného pohybu při jízdě automobilem. Vysílač Balderschwang se nachází na jihu Bavorska.

Čtěte také

Kromě lepší kvality zvuku nabízí DAB+ výrazně větší rozmanitost programů než FM vysílání. K dispozici jsou mj. vlna lidové a dechové hudby BR Heimat, šlágr rádio BR Schlager a program pro mladé Puls. Šířeny jsou také digitální kanály BR24live a BR Verkehr. Populární a známé rozhlasové vlny Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, BR-Klassik, BR24 a také řadu soukromých programů lze přijímat přes DAB+. Vysílač Balderschwang má lokální pokrytí s výkonem 200 Wattů.

Kromě výhod, pokud jde o rozmanitost programů a kvalitu příjmu, je DAB+ také ekologičtější a hospodárnější než FM. Studie „Zeleného rádia“, kterou zveřejnilo Bavorské státní centrum pro nová média (obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) a Bayerischer Rundfunk (Bavorský rozhlas), ukazuje výrazně nižší spotřebu energie při vysílání programu přes DAB+. Kromě sítě Bayern jsou z nové lokality šířeny i multiplexy Oberbayern/Schwaben a Allgäu-Donau-Iller.

autor: lukpo
Spustit audio

Související