Bavorský rozhlas chystá nový vysílač pro sítě Bayern a Oberfranken

4. duben 2024

Německá síťová agentura (Bundes Netz Agentur), tamní obdoba Českého telekomunikačního úřadu, přidala do své databáze nový vysílač Burgwindheim. Ten by měl do budoucna sloužit zejména pro dokrytí problematických oblasti mezi Würzburgem a Norimbkem a primárně pro zásah tohoto úseku bavorské dálnice A3.

Čtěte také

Na koordinaci nového vysílače upozornil začátkem března portál Satellifax. Burgwindheim bude sloužit pro šíření signálu multiplexů Bayern na kanálu 11D a Oberfranken na kanálu 10B. V obou případech byl povolen maximální vyzářený výkon s hodnotou 6,3 kW, nutně to ovšem neznamená, že tato hodnota bude skutečně plně využita. Standardně lze předpokládat využití vertikální polarizace, jako je tomu u DAB+ ve většině lokalit.

Burgwindheim je v současné době jedenáctým evidovaným vysílačem DAB+ multiplexu Oberfranken a jediným známým, který je v přípravě. Naproti tomu Bayern má těchto lokalit vysoké desítky, protože obhospodařuje celé Bavorsko. Celozemská síť slouží s výjimkou privátní stanice Antenne Bayern výhradně pro distribuci veřejnoprávních okruhů BR, multiplex Oberfranken naopak rozšiřuje programovou nabídku o regionální komerční rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související