Bavorský rozhlas otočil, distribuci svých okruhů nechá ve stávající podobě

11. prosinec 2017

Plánovaný krok se v minulosti nesetkal s pochopením privátních vysílatelů, kteří se obávali narušení rovnováhy duálního systému.

Bavorský rozhlas nebude v roce 2018 provádět avizovanou rošádu distribučních kanálů mezi stanicemi BR Klassik a Puls. Veřejnoprávní vysílatel to oznámil v pátek v obsáhlé tiskové zprávě. Stanice Puls, která vysílá pouze digitálně, měla převzít kmitočty programu BR Klassik, který se naopak měl přesunout mimo VKV pásmo. Bayerischer Rundfunk jako důvod uvedl, že od roku 2014, kdy byla změna oznámena, se výrazně změnila situace na trhu.

„S velkou dávkou úsilí se nám povedlo výrazně změnit situaci na trhu oproti roku 2014. Dosáhli jsme našeho cíle, kterým bylo vybudování celostátního pokrytí DAB+. Nová situace, do které jsme se dostali, umožňuje po pečlivém zvážení všech argumentů pokračovat ve stávající podobě a spolupráci mezi veřejnoprávním a soukromými vysílateli,“ uvedl Ulrich Wilhelm, šéf Bavorského rozhlasu. Puls patří aktuálně mezi nejpopulárnější YouTube kanály veřejnoprávního vysílatelé. V říjnu tu jeho videa evidovala sedm milionů zhlédnutí.

Darování kmitočtů stanici Puls vzbudilo v minulých letech a měsících negativní ohlas u komerčních vysílatelů, kteří se obávali narušení duálního systému, kdy vedle sebe fungují právě privátní a veřejnoprávní stanice v určité symbióze. „BR chce přispět k dobrému klimatu v rámci duálního systému a mediální komunity v Bavorsku. V rozdmýchané atmosféře bych tedy rád poslal do mediálního prostoru jasný vzkaz o další spolupráci,“ doplnil Wilhelm. Rozhodnutí přivítal i bavorský mediální regulátor BLM, který má zájem na zachování rovnováhy v rámci duálního systému.

autor: lukpo
Spustit audio