Bavorský rozhlas spustí DAB+ vysílač Einödrigel už tento týden, očekávání jsou velká

1. říjen 2018

Pokud se potvrdí očekávání s pokrytím nového vysílače, bude moci signál veřejnoprávních a privátních stanic z Bavorska využívat také výrazně více zájemců na území Čech.

Bavorský veřejnoprávní rozhlas spustí už tento týden, konkrétně v pátek 5. října, vysílání dvou DAB+ multiplexů z vysílače Einödrigel. Vzhledem k tomu, že tato lokalita se nachází nedaleko Velkého Javoru ve výšce přes 1100 m.n.m., vzbuzuje její start opravdu velká očekávání. Výkon 2 kW a směrování antén do Čech dává naději, že ve vertikální polarizaci bude možné signál zachytit dále od bavorských hranic. V plánu je dále uvedení nových vysílačů Neuötting a Rothenburg ob der Tauber. Ty však do pokrytí v Čechách vůbec nezasáhnou.

Einödrigel bude šířit signál dvou multiplexů – na kanálu 7D Niederbayern a na kanálu 11D Bayern. K dispozici tak bude jak řada veřejnoprávních, tak i privátních sítí zejména z Dolního Bavorska. Po uvedení nových vysílačů do provozu, jich bude mít veřejnoprávní rozhlas k dispozici již padesát čtyři po celé spolkové zemi. Pokrytí uvnitř budov na teleskopickou anténu, takzvaný indoor příjem, se dostane na hodnotu 91 % populace. Mobilní příjem může od pátku využívat 97,5 % obyvatelstva, a co se týká silnic, je pokryto již 99 % všech úseků.

autor: lukpo
Spustit audio

Související