Belgická RTBF je připravena vypnout analogové FM rádio, následovala by Norsko a Švýcarsko

10. leden 2022

Belgický veřejnoprávní rozhlas RTBF předpokládá, že v následujících letech dojde z jeho strany k omezení analogového rádia v FM pásmu. Podle RTBF se cesty tamních médií a společnosti ubírají směrem ke konzumaci online obsahu. V roce 2027 by mohlo dojít také k vypnutí pozemního vysílání DVB-T.

Norsko vypnulo většinu analogových FM vysílačů v roce 2017, v následujících dvou letech ho má následovat Švýcarsko. Belgie by se k tomuto kroku mohla odhodlat 10 let po Skandinávii. Veřejnoprávní rozhlas RTBF reaguje tímto prohlášením na aktuální trendy, kdy posluchači a diváci konzumují obsah čím dál tím víc na digitálních platformách. Kromě DAB+ tak jdou do popředí IPTV, streamovaná média, aplikace a sociální sítě.

Německý portál Teltrarif, který jako jeden z mnoha minulý týden zprávu citoval, zmiňuje fakt, že tlak na ukončení klasické televizní distribuce neexistuje pouze v zemích Beneluxu. De facto shodná debata byla otevřena loni právě i u našich západních sousedů. V tuto chvíli není jasné, zda se k záměru RTBF připojí i komerční stanice, nebo zůstane veřejnoprávní médium v tomto záměru osamoceno. Komerční televize ve Valonsku pozemně nevysílají.

autor: lukpo
Spustit audio

Související