Belgie se připravuje na spuštění nových regionálních DAB+ multiplexů

11. říjen 2018

Obě sítě mohou nabídnout prostor až pro dvanáct rozhlasových stanic, celkem tedy čtyřiadvacet programů. Regionální multiplexy budou spuštěny i v dalších oblastech.

V Belgii byly zahájeny testy nových digitálních rozhlasových multiplexů pro region Hainaut (Henegavsko). Jedná se o oblast, která sousedí podél západní a jižní hranice s Francií a náleží do ní například města Mons nebo Charleroi. Zkušební vysílání multiplexů bylo zaznamenáno v uplynulých týdnech na kanálech 5C a 6A. Součástí programové nabídky nebyly žádné stanice, ale pouze pozice Test Heinaut 1, respektive Test Heinaut 2.

Podle portálu Radiodigi.fr, který situaci na poli digitálního rádia ve francouzsky hovořících zemích a regionech dlouhodobě sleduje, by mohla každá síť nabídnout prostor až pro dvanáct rozhlasových stanic, celkově tedy čtyřiadvacet programů s datovým tokem 96 kbps při použitém kódování HE-AAC, verze 1. Belgie je v oblasti digitálního rádia na vzestupu a region Hainaut nebude jedinou oblastí, kde se takových sítí majitelé DAB+ přijímačů dočkají.

autor: lukpo
Spustit audio

Související