Bezplatná televize nadále drží své dominantní postavení, o placené videotéky je v Česku minimální zájem

12. listopad 2019

České Radiokomunikace předpokládají v následujících letech posilování IPTV a oslabování satelitní televize. Diváci u pozemního vysílání DVB-T2 oceňují zachování bezplatného modelu a vyšší obrazovou kvalitu.

Pozemní vysílání, které v tuto chvíli jako jediné umožňuje příjem televizního signálu na straně diváka zcela bezplatně, zůstává v České republice nadále dominantní platformou. V současné době ho využívá 60 % českých domácností. Na konferenci Innovation Day 2019 o tom dnes informoval přítomné ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. Operátor předpokládá, že by nemělo k výraznějšímu ohrožení terestrické platformy dojít ani v nejbližších několika letech, tedy po přechodu na technologii DVB-T2.

České Radiokomunikace vycházejí z kontinuálního výzkumu, který pro ně realizuje od roku 2012 společnost Nielsen Admosphere. Diváci vnímají přidanou hodnotu přechodu na DVB-T2, která je ale vzhledem k nutnosti uvolnění pásma 700 MHz vynuceným procesem. Podle průzkumů očekávají zejména vyšší obrazovou kvalitu, než je tomu u stávajícího vysílání DVB-T, případně i vyšší počet televizních programů. Operátor jich bude šířit ve finálních multiplexech celkem 23 včetně České televize a klonů Novy, Primy a TV Barrandov.

Marcel Procházka předpokládá, že i v následujících letech bude dominovat klasické sledování televize, tedy lineární vysílání. Více než polovina diváků nechce podle průzkumů Nielsen Admosphere obsah vyhledávat, ale pouze ho konzumovat. Podle Procházky dojde v následujícím roce až dvou k protnutí křivky využívání kabelové a internetové televize, přičemž nadále bude posilovat IPTV, naopak diváci se budou odvracet od satelitního příjmu. Nejdůležitější výhodou pozemního vysílání je ale nadále zachování bezplatného modelu.

Naopak minimální zájem diváků v Česku je o využívání placených služeb, jako je Netflix nebo HBO GO. Podle zjištění Nielsen Admosphere by mělo každou z nich v Česku využívat okolo jednoho procenta domácností. Hana Friedlaenderová z této výzkumné agentury nicméně předpokládá, že role těchto služeb bude nadále růst. Netflix v posledních přibližně dvou let začal nabízet u řady filmů a seriálů titulky, později přidal i dabing. Od letošního podzimu je tato služba kompletně v češtině, došlo tedy i lokalizaci samotného menu. Další videotéky působící u nás zabírají další jedno procento domácností, a to souhrnně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související