České Radiokomunikace potvrdily rozlišení veřejnoprávních a privátních stanic v DVB-T2

15. říjen 2019

Ve vysokém obrazové kvalitě bude ve finálních DVB-T2 sítích vysílat například TV Barrandov nebo Televize Seznam. Kanály Novy naopak dlouhodobě deklarují standardní rozlišení SD. Operátor zároveň potvrdil, že v tuto chvíli není poptávka žádného z poskytovatelů obsahu po zamknutí terestrického vysílání.

Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací, na dnešní odborné konferenci Radiokomunikace 2019 v Pardubicích potvrdil dřívější záměr operátora šířit ve vysokém rozlišení (HD) nejen programy České televize, ale i některých komerčních stanic. Privátní televize ale nebudou vysílat ve finálních DVB-T2 sítích v plném rozlišení Full HD, tedy 1920x1080p, ale sníženým poměrem 1440x1080p. V této obrazové kvalitě vysílá na satelitu Astra například hudební stanice Stingray iConcerts dostupná i na českém trhu.

Na obrazovém poměru 1440x1080p se s Českými Radiokomunikacemi dohodla TV Barrandov i celoplošná Televize Seznam, jejíž provozovatel, společnost Seznam.cz, zároveň umožní podle předpokladu zároveň šíření svých rozhlasových stanic Expres FM a Classic Praha v DAB+ multiplexu téhož operátora. Takový je alespoň předpoklad redakce portálu Digitální rádio. Operátor zároveň potvrdil, že terestrické vysílání zůstane bezplatné.

Finální síť 23, která bude mimo jiné obsahovat vysílání kanálů TV Barrandov a Televize Seznam, odstartuje již 9. ledna, Finální síť 22 bude zahájena 1. června 2020. Vedle kanálů FTV Prima, Óčko a Óčko Star se zde objeví i jediná rozhlasová stanice, Rádio Proglas.

autor: lukpo
Spustit audio

Související