Boom místních DAB+ multiplexů bude v Nizozemsku následovat start druhé národní komerční sítě

23. červenec 2021

Nizozemsko se dočká v horizontu několika měsíců spuštění dalšího privátního multiplexu ve standardu DAB+. Tamní mediální regulátor ve druhé polovině června udělil frekvenční kapacitu zájemcům ve výběrovém řízení.

V současné době je pro rozhlasovou síť označovanou pracovním názvem „DAB+ 9C“, a to podle použitého kanálu, přiděleno dvanáct programových pozic. Mediální skupiny Talpa, Kink a Qmusic získali po třech, zbývající pak získaly Sublime World, Radio Maria a stanice Terrestrial BV. Předběžně je stanovený datový tok všech programů na jednotnou hodnotu 96 kbps s použitým kódováním HE-AAC, verze 1.

Podle portálu Radio.nl by mělo dojít k uzavření dohody s provozovatelem sítě nejpozději do dvanácti týdnů od zahájení provozu multiplexu, tedy maximálně tří měsíců. Nejzazší termín pro start této DAB+ sítě byl stanoven na první čtvrtletí příštího roku. V prvním roce se počítá s pokrytím multiplexu pro 65 % území mimo budovy a 55 % pro takzvaný indoor (uvnitř). Následující rok pak má pokrytí stoupnout na hodnoty 90%/75 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související