Boom Ultra HD vysílání na satelitu se zatím nekoná, operátor Eutelsat láká nové zákazníky

7. duben 2022

Zájem o vysílání programů v Ultra HD rozlišení není prozatím takový, jak by se předpokládalo. První stanice se sice již objevily i v prvních tuzemských službách, ale i družicové systémy, které pokrývají obrovská území včetně České republiky, ukazují, že formát 4K/8K je v masovém měřítku zatím stále okrajovou záležitostí.

Společnost Eutelsat, která mimo jiné operuje se svými družicemi Hotbird na pozici 13 stupňů východně, nedávno zveřejnila na svém webu pět výhod, proč by se provozovatelé vysílání měli zabývat formátem Ultra HD. Vyšší rozlišení podle operátora udržuje u vysílání zájem diváků a stane se klíčovým rozdílem pro operátory. Díky 4K nebo 8K formátu dochází ke spojení kvality se značkou dané firmy. Zájem inzerentů se přelévá k vyšší obrazové kvalitě.

„Vzhledem k tomu, že vysílání UHD stále nabírá na síle, musí se provozovatelé vysílání chopit příležitostí, které před nimi leží. Pouze UHD může nabídnout kvalitu, potenciál a diváckou spokojenost nezbytnou k udržení relevance na trhu a růstu,“ píše na svém portálu pro partnery společnost Eutelsat. V České republice existuje ještě řada vysílatelů, kteří nabízejí divákům pouze formát SD, mj. Crime+Investigation, Spektrum Home a řada dalších.

autor: lukpo
Spustit audio

Související