Britská BBC po pětačtyřiceti letech končí s teletextem, v Česku tato snaha zatím nevyšla

17. září 2019

Technici českých televizí před pár lety očekávali, že klasický teletext by mohla nahradit jeho verze dostupná přes HbbTV. Ukázalo se však, že je řada diváků, kteří nejsou ochotni si svůj televizní přijímač připojit k internetu, který hybridní vysílání vyžaduje.

Britská veřejnoprávní televize BBC ukončí začátkem příštího roku poslední pozůstatek původní teletextové služby Ceefax. Zpravodajský a sportovní obsah dostupný přes červené tlačítko nahradí novější servis dostupný on-line. BBC Red Button, jak se služba veřejnoprávní televize nazývá, bude sloužit nadále jako doplňkový servis pro sledování obsahu z hudebního festivalu Glastonburry nebo tenisových zápasů v rámci Wimbledonu. O konci jedné éry, která trvala 45 let, informovala na webu přímo BBC.

Snahy o utlumení klasického teletextového servisu byly v uplynulých letech také v Česku. Ukončení tehdejšího servisu pro diváky očekával například někdejší technický ředitel České televize Ivo Ferkl. Klasický teletext měla nabídnout novější forma dostupná přes hybridní vysílání. Tato technologie ale vyžadovala přijímač s podporou HbbTV připojený k internetu. Původní teletext, který je vysílán jako součást televizního signálu, internet vůbec nevyžaduje. Teletext tak pokračuje i v době, kdy si HbbTV získává čím dál tím větší popularitu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související