Britská vláda odstoupila od plánu vypnout analogové vysílání VKV v nejbližších letech

6. listopad 2020

Analogové vysílání v pásmu VKV se mohlo začít postupně odmlčovat od roku 2022, kdy některým komerčním rádiím končí stávající licence. Regulátor Ofcom nakonec umožní jejich prodloužení o 10 let za podmínky, že stanice je již k dispozici digitálně.

Analogové rozhlasové vysílání v pásmu VKV neskončí ve Velké Británii dříve než v roce 2032. Tamní vláda rozhodla o tom, že v roce 2022, kdy mají vypršet licence několika stávajícím privátním stanicím, je bude možné prodloužit o dalších deset let za podmínky, že daný program je k dispozici také v digitální distribuci. Přesto, že Velká Británie je tak z pohledu prodejů DAB a DAB+ přijímačů na absolutním vrcholu, ukazuje se, že prozatím ani zde není důvod vypínat původní analogové vysílání.

Téměř 60 procent veškerého poslechu rozhlasových stanic se v současné době odehrává na digitálních platformách. John Whittingdale, ministr pro datovou a mediální problematiku, konstatoval, že pokračováním paralelní distribuce bude zajištěn nadále bezproblémový příjem stanic Classic FM, Absolute Radio a TalkSport pro široké spektrum posluchačů. Vláda o tomto kroku rozhodla podle oficiálního sdělení po dlouhodobé diskusi se zástupci vysílatelů i rozhlasového průmyslu. Komerční vysílatele chce vláda podpořit i v době koronaviru.

autor: lukpo
Spustit audio

Související