Nizozemský veřejnoprávní rozhlas chce zachovat analogové vysílání i v následujících letech

29. srpen 2019

Skutečnost vyplývá z oznámené veřejné zakázky na provoz sítě VKV vysílačů. NPO si ale zároveň stanoví pravděpodobně podmínku, že v případě potřeby by mohlo být analogové vysílání VKV ukončeno dříve.

Nizozemský veřejnoprávní rozhlas NPO sice rozvíjí digitální rádio DAB+, ale zároveň se neplánuje v nejbližších letech vzdát ani analogového vysílání v pásmu VKV/FM. Z výběrového řízení na provoz své sítě vysílačů vyplývá, že původní distribuce signálu by mohla fungovat do roku 2030. Informaci přinesl portál Radio.nl. Výběrové řízení bylo vyhlášeno na částku 24 milionů euro, v přepočtu tedy necelých 620 milionů korun.

Zajímavostí je, že se jedná o evropskou zakázku, a to z důvodu celkové výše částky. Výběrového řízení se tak mohou zúčastnit nejen nizozemské telekomunikační firmy, ale také subjekty ze zahraničí. Stávající dohoda se společností KPN Broadcast Services je platná od roku 2010 a chýlí se tak ke svému konci. NPO pravděpodobně do smlouvy protlačí i podmínku, že v případě potřeby by mohlo být analogové vysílání VKV ukončeno dříve.

autor: lukpo
Spustit audio

Související