Budoucnost rozhlasové vysílání v Rusku je otevřená, ve hře je DAB+ i DRM+

14. srpen 2018

Vzhledem k velikosti Ruska by bylo vhodnější spíše digitalizovat vysílání v pásmu VKV. V zemi funguje téměř tři a půl tisíce rozhlasových stanic.

Rusko v současné době nemá jasno v tom, jak bude vypadat digitální rozhlasové vysílání. Ve hře je tak možnost šíření této technologie ve III. pásmu díky DAB+ i prostřednictvím DRM+, tedy na současných VKV frekvencích. Možné perspektivy přinesla konference Budoucnost regionálního rozhlasu, která se konala v Soči, a o jejichž závěrech informoval portál Asia RadioToday. Podle Alexandera Zharova, šéfa společnosti Roskomnazdor, by měla budoucnost rozhlasového vysílání ležet v rukou trhu.

„Státní komise v tuto chvíli otevřela dveře všem technologiím, a to jak DRM+ tak i DAB,“ uvedl Zharov. Prezident Ruské rozhlasové akademie Andrei Romanchenko je vzhledem k velikosti Ruska a již bohaté síti v pásmu VKV otevřen spíše zavádění technologie DRM+, která na jednom kmitočtu umožňuje šíření až tří stereofonních programů a doplňkových datových služeb. Rusko je rozhlasovým obrem. Na trhu v současné době funguje téměř tři a půl tisíce rádií, což je ovšem o 117 méně než před rokem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související