Celoplošný DAB+ multiplex v Polsku by mohl nabídnout prostor pro dvanáct stanic

21. leden 2022

Zvažovaný celoplošný DAB+ multiplex, který by mohl v sousedním Polsku odstartovat v následujících měsících, má obsahovat místo devíti až dvanáct rozhlasových stanic. Zjistil to portál Wirtualnemedia. Díky relativně nízké penetraci odpovídajících přijímačů je otázkou, jaký bude mezi vysílateli o tuto veřejnou soutěž zájem.

Národní rada pro rozhlasové vysílání a televizi, polské obdoba RRTV, podle webu Wirtualnemedia předpokládá, že tři sloty by mohly být vyhrazeny pro stávající velké privátní hráče, jako jsou RMF FM, Radio Zet nebo Radio Maryja. Tato možnost by ale vstoupila v platnost pouze ve chvíli, kdy by vysílatelé o DAB projevili zájem. Dá se to předpokládat zejména v případě posledního zmiňovaného, náboženského programu.

Pozice pro takzvané univerzální nebo specializované rozhlasové programy by obsadily okruhy jako Radio Eska, Eska Rock, RMF Maxxx, RMF Classic, Antyradio, Meloradio, Radio Muzo.FM, Radio SuperNova, Radio Vox FM, Radio Złote Przeboje, Tok FM nebo Radio Wnet. Celoplošný multiplex by mohl obsadit i Polský rozhlas, který by případně dále rozvíjel své existující služby. Jako vysílatel ze zákona by se nemusel účastnit výběrového řízení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související