Celosvětově se prodalo téměř 100 milionů digitálních rádií DAB a DAB+

2. prosinec 2020

Na čele prodejů digitálních rádií jsou země jako Velká Británie, Německo nebo Norsko. Prezident WorldDAB Patrick Hannon hodnotí letošní rok pro danou technologii optimisticky, i když ho významně ovlivnila pandemie koronaviru.

Podle statistik organizace WorldDAB, která vychází z údajů od prodejců z jednotlivých trhů, se doposud prodalo na mezinárodní úrovni, konkrétně v Evropě, Asii a Pacifiku, 93 milionů digitálních přijímačů. V loňském roce se celková cifra zastavila na 82 milionech. Nejvýznamnějšími trhy na poli digitálního rozhlasu jsou v tuto chvíli Austrálie, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Švýcarsko a Velká Británie. DAB+ je už nezpochybnitelným standardem rozhlasového vysílání v Evropě.

WorldDAB dále v tiskové zprávě při příležitosti vydání aktuálního reportu uvedla, že řada evropských zemí již upevnila digitální rozhlas ve svých národních legislativách, a to nejen, co se týká instalace tunerů do základních výbav automobilů, ale i prodeje hybridních přijímačů. Evropský kodex pro elektronické komunikace přijatý v prosinci 2018 začne platit 21. prosince letošního roku. Patrick Hannon, prezident WorldDAB, hodnotí i přes pandemii koronaviru letošní rok pro digitální rozhlas jako velmi optimistický a zájem o něj roste i mimo EU.

autor: lukpo
Spustit audio

Související