Více než milion DAB+ přijímačů si koupili lidé v 9 zemích Evropy. V čele je Británie s 45 miliony

9. říjen 2020

Velká Británie je dlouhodobě lídrem v oblasti digitálního rádia. Druhou pozici drží s více než 16,5 miliony prodaných přijímačů Německo, kde tento týden odstartoval druhý celoplošný DAB+ multiplex. Ten zájem o danou technologii ještě více zvedne.

Velká Británie si drží nekompromisní pozici světové jedničky v prodeji digitálních rádií s technologií DAB, případně DAB+. V období od roku 2008 do první poloviny 2020 se zde prodalo téměř 45 milionů těchto přijímačů. Ve svém pravidelném reportu o tom informovala organizace WorldDAB. Velká Británie si drží téměř trojnásobný náskok oproti Německu, které drží s více než 16,5 miliony prodaných přijímačů druhou příčku. Dá se předpokládat, že zájem o DAB+ se zde výrazně zvýší po startu druhého celoplošného multiplexu.

Nad jeden milion DAB+ přijímačů se prodej dostal v celkem deseti zemích světa – devět z nich je evropských, jednou je Austrálie. Kromě Velké Británie a Německa jsou to dále Norsko, Itálie, Švýcarsko, Francie, Nizozemsko, Dánsko a Belgie. Tři země už dosáhly nebo se blíží hranici sta procent nově prodaných vozů s digitálním tunerem. Podle očekávání to jsou Norsko (100 %), Švýcarsko (96 %) a Velká Británie (94 %). Od prosince tohoto roku už bude tato povinnost platit nicméně na základě evropské směrnice pro všechny země EU.

autor: lukpo
Spustit audio

Související