Celozemský saský DAB+ multiplex se může zaplnit dalšími stanicemi, termín jeho startu je stále neznámý

17. říjen 2022

Volnou kapacitu pro další zájemce otevřel v připravovaném saském celozemském digitálním rozhlasovém multiplexu mediální regulátor SLM. Jedná se o konkrétně o maximálně 228 jednotek, tzv. CU. V praxi to znamená, že by mohlo jít například o tři rozhlasové programy s dostatečnou kvalitou a úrovní zabezpečení.

Mediální regulátor ve veřejné výzvě uvedl, že je určena primárně čtyřiadvacetihodinovým programům celoplošných nebo zájmových vysílatelů, případně i tzv. telemédia. V případě velkého množství žadatelů dostane přednost ten, který se informačně soustředí na danou oblast pokrytí, tedy spolkovou zemi Sasko. Oprávnění by mělo být uděleno na období deseti let. Každá stanice má disponovat s kapacitou až 66 jednotek včetně doplňkových služeb. 

V současné době je kapacita v připravovaném DAB+ multiplexu rozdělena prozatím mezi jedenáct rozhlasových programů. Mezi ty nejznámější patří Oldie Antenne, Schlager Radio (stanice vysílá i v české síti COLOR DAB+) nebo Radio Teddy. Zatímco u regionálních a lokálních sítí, které bude provozovat společnost Divicon Media, byl již oficiální termín startu stanoven na jaro příštího roku, celozemská programová nabídka na něj zatím stále čeká.

autor: lukpo
Spustit audio

Související