Celoplošný saský DAB+ multiplex odstartuje na podzim, Čechy zasáhne z několika vysílačů

2. srpen 2022

Dalšího rozšíření programové nabídky se majitelé DAB+ přijímačů v blízkosti německých hranic dočkají v horizontu blízkých jednotek měsíců. Chystaná celoplošná síť pro spolkovou zemi Sasko má odstartovat již na podzim. Multiplex bude obsahovat minimálně jedenáct stanic a šířen ze šesti vysílačů včetně města Löbau.

Detailnější informace o startu nové sítě dnes přinesl jako první portál Satellifax. Podle jeho informací má být nový DAB+ multiplex k dispozici z lokalit Leipzig-Messegrund, Chemnitz-Geyer, Chemnitz-Reichenhain, Schöneck/Vogtland, Dresden-Wachwitz a Löbau-Schafberg. Online databáze na portálu ukwtv.de uvádí pro všechny vysílače výkon 10 kW ve vertikální polarizaci. Lze předpokládat tak velmi dobré pokrytí směrem na naše území.

Příjem multiplexu pracovně označovaného jako DAB+ Sachsen lze očekávat například nejen v Karlovarském, Ústeckém nebo části Libereckého kraje, ale například i ve středních Čechách včetně Prahy. Zde je již možné bez problémů realizovat s externí anténou poslech programových nabídek na kanálech 5C (DR Deutschland) a 9A (MDR Sachsen). V multiplexu se objeví například stanice Oldie Antenne, Schlager Radio nebo Radio Teddy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související