Česká televize se vrátila na přání diváků k příznaku HD vedle loga

8. únor 2022

Několik týdnů poté, co Česká televize začala s postupným přechodem svých programů na nová odbavovací pracoviště, dochází k další změně ve vysílání těchto stanic. Kanály ČT2 a ČT3 už opět obsahují vedle loga příznak HD, v dohledné době je doplní i dětská ČT :D. Důvodem k tomuto kroku jsou reakce diváků na danou novinku.

Příznak HD se vrátil na kanály ČT2 i ČT3, následovat bude i ČT :D

Česká televize na svých teletextových stránkách, které citují článek z portálu Digitální rádio, uvádí, že: „Logo ČT bez HD neznamená vysílání v SD“, tedy standardním rozlišení obrazu. Divák může snadno získat dojem, že pokud se vedle identifikátoru symbol HD nevysílá, nejde o program s vyšší kvalitou. To ale není pravda. Příznak HD například v placených službách u svých kanálů nevysílají ani společnosti TimeWarner (HBO) nebo AMC Networks.

Díky přítomnosti symbolu HD může vzniknout ale u diváků opačný efekt. Někteří operátoři například ponižují programy s tímto dodatkem do rozlišení standardního. Děje se to nejen v případě České televize, ale například i TV Noe, případně v minulosti například Nova Sport 2, která sama o sobě SD verzi neměla a operátor si ji musel sám „připravit“. Poměrně paradoxní je pak takové vysílání například v analogové nabídce operátora Vodafone.

autor: lukpo
Spustit audio

Související