Česká televize spouští další kanály v HD, diváci ale mohou být zpočátku zklamáni

31. říjen 2016

Na satelitu se mají nové programy objevit v horizontu dnů, u největšího kabelového operátora až za několik týdnů.

1. listopad bude z pohledu České televize velkou technologickou událostí. Na tento den bylo naplánováno do vysokého rozlišení překlopení stávajících kanálů, tedy zpravodajské ČT 24, dětského Déčka a na kulturu a náročnější publikum orientovaného ČT art. V současné době je jasné, že z největších operátorů tyto stanice od samého počátku nabídne podle informací webu Digitální rádio pouze IPTV služba O2TV.

Kabelový operátor UPC Česká republika zařadí zbývající HD verze kanálů veřejnoprávní televize pravděpodobně až na přelomu listopadu a prosince. Tento krok totiž bude souviset se spuštěním nového satelitního multiplexu České televize na satelitu. Tento krok je, jak již dříve bylo medializováno, naplánován na 8. listopadu. Doposud ovšem není známo, z jaké satelitní pozice bude distribuční multiplex veřejnoprávního média šířen. K ukončení šíření HD kanálů České televize na původních pozicích, družice Astra 3B, má dojít 15. listopadu. Paralelní souběh tedy potrvá podle očekávání týden.

UPC plánuje programy České televize ve vysokém rozlišení přebírat z nového satelitního multiplexu a vytvořit si vlastní "ČT balík", který by obsahoval i doplňkové služby jako hybridní vysílání, audiopopis a další. S tím pochopitelně budou souviset i odpovídající testy a komunikační kampaň směrem k zákazníkům. Na zařazení zbývajících programů České televize v HD se mohou těšit všichni zákazníci UPC. Operátor počítá s jejich nasazením již od nabídky TV Start, která aktuálně obsahuje celkem 34 stanic, z nichž je pět v HD kvalitě. Zařazení programů do nabídek menších a středně velkých operátorů bude záležet na jejich kapacitě a flexibilitě. V tomto případě se musí zákazníci obrátit přímo na svého poskytovatele.

autor: lukpo
Spustit audio