Česká televize spouští DVB-T2 dokrývače v prvních devíti oblastech

17. červenec 2018

Stejně jako vysílače velkého výkonu budou i DVB-T2 dokrývače šířit programy veřejnoprávní televize ve vysokém rozlišení – kvalita 1080p50 – a stanice Českého rozhlasu.

Po spuštění základní sítě DVB-T2 vysílačů začaly České Radiokomunikace budovat pro Českou televizi jednotlivé dokrývače, které vyřeší problematické pokrytí v nejkritičtějších oblastech. Operátor spouští pilotní provoz vysílačů malého výkonu v prvních devíti oblastech. Jedná se konkrétně o Karlovy Vary, Děčín, Ústí nad Labem, Rakovník, Valašské Meziříčí, Vsetín, Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a Boskovice.

Stejně jako vysílače velkého výkonu budou i DVB-T2 dokrývače šířit programy České televize ve vysokém rozlišení – kvalita 1080p50 – a stanice Českého rozhlasu. Od podzimu příštího roku se začne stávající signál DVB-T postupně vypínat. V pěti případech, jmenovitě v Karlových Varech, Boskovicích, Rakovníku, Valašském Meziříčí a Žďáru nad Sázavou, je použit kanál 26, v Děčíně a Ústí nad Labem (Vaňově) kanál 50, ve Vsetíně 39 a ve Velkém Meziříčí 48. Výkon dokrývačů je maximálně 100 Wattů, většinou se však pohybuje okolo 10 Wattů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související