Česká televize spouští na satelitu kanály ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD

8. listopad 2016

Distribuce kanálů České televize ve standardním rozlišení a okruhů Českého rozhlasu na původní frekvenci v následujících týdnech skončí.

Česká televize oznámila na dnešní den spuštění nového satelitního multiplexu, ve kterém budou moci diváci nalézt všechny její programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Na stejné frekvenci budou k dispozici i okruhy Českého rozhlasu. Programy budou aktivovány na družici Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně. Divákům budou k dispozici v HD rozlišení stanice ČT 1 (včetně regionálních verzí), ČT 2, ČT Sport a nově i ČT 24 (nadále nekódovaně), ČT :D a ČT art.

Distributor stanic, společnost M7 Group, která je provozovatelem satelitní služby Skylink, a Česká televize, pracovali ještě včera s termínem spuštění v průběhu dnešního dopoledne. Původně se však hovořilo o tom, že programy veřejnoprávních médií budou k dispozici až 15. listopadu. Distribuce kanálů České televize ve standardním rozlišení a okruhů Českého rozhlasu v následujících týdnech skončí. V případě prvního média byl termín stanoven na 15. listopadu, u druhého pak na 22. listopadu. Není vyloučeno, že s těmito termíny se ještě bude hýbat směrem do budoucnosti. Vzpomeňme například nedávné vypnutí kmitočtu 12525/V.

Spuštění zbývajících HD verzí kanálů České televize může být spojeno i s jejich zařazením do nabídek některých kabelových a IPTV operátorů, kteří se rozhodnou přebírat programy veřejnoprávního média ze satelitu Astra. To je příklad společnosti UPC Česká republika. Ta pro web Digitální rádio již avizovala, že všechny stanice do své nabídky zařadí, ale až poté, co bude spuštěn nový satelitní multiplex. Naopak služba O2TV, největší IPTV platforma na našem trhu, již kanály ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD do nabídky zařadila minulý týden. K dispozici jsou všem klientům operátora od nejnižší nabídky.

Parametry příjmu stanic České televize a Českého rozhlasu (předpokládané spuštění 8. listopadu dopoledne): Astra 3B (23,5 stupně východně), 12344/H, SR 29900, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, pilot OFF

autor: lukpo
Spustit audio