Česká televize vysílá ve vysokém rozlišení už i reportáže, Události slaví pět let v HD

15. únor 2017

Ve vysokém rozlišení ještě v současné době není k divákovi odbavováno vysílání ze Studia 9, z něhož běží například odpolední bloky zpravodajského kanálu ČT 24.

Česká televize dokončí v letošním roce definitivní přechod svého zpravodajství do vysokého rozlišení (HDTV). Stane se tak přesně pět let od doby, kdy se v nové podobě a v HD kvalitě představila hlavní večerní relace Události. Poprvé ji takto mohli diváci vidět od dubna 2012. Zpravodajský kanál ČT 24 vysílá ve vysokém rozlišení již od konce loňského roku, pozorný divák si nicméně jistě všiml toho, že v HD kvalitě se ještě nevysílá veškerý obsah.

Od února nicméně došlo v souvislosti s úplným přechodem do vysokého rozlišení k důležitému posunu. V HD už není vysíláno pouze samotné studio Událostí (dále například Události, komentáře nebo Interview ČT 24), ale také jednotlivé reportáže. Dodávaný materiál už sice měla Česká televize k dispozici v HD již dávno, nicméně po technické stránce nebyl na tuto skutečnost připraven zpravodajský produkční systém. To se nyní změnilo. Reportážní materiály z domova i ze světa, které jsou dostupné ve vysokém rozlišení, jsou takto směrem k divákům i odvysílány.

Ve vysokém rozlišení ještě v současné době není k divákovi odbavováno vysílání ze Studia 9, z něhož běží například odpolední bloky zpravodajského kanálu ČT 24. Technické řešení už se pochopitelně připravuje a do praxe by mělo být uvedeno v průběhu letošního roku. Česká televize nabízí operátorům všechny své programy zdarma. Na satelitu je šířena stanice ČT 24 HD bez kódování, mohou ji tedy sledovat i diváci v zahraničí. Ve vysokém rozlišení nedávno začala vysílat například slovenská TA3, italská Rai 24 News nebo turecká TRT World. Na satelitní pozici 28.2 stupně východně brzo odstartuje Bloomberg HD.

autor: lukpo
Spustit audio