České Radiokomunikace a německá ARD upozorňují na klíčovou roli klasické distribuce signálu

25. březen 2020

Na internetovém streamingu jsou nezávislé služby, jako je vysílání DVB-T a DVB-T2, kabelové sítě, satelit, analogové pásmo VKV a pochopitelně i digitální rádio DAB+.

Nejen telekomunikační experti z Rakouska, ale i Německa nebo přímo České republiky doporučují ve stávající situaci pandemie koronaviru, kdy obrovské množství lidí vyžaduje spolehlivé informace, spoléhat na klasické distribuční cesty. „Pozemní vysílání je součástí kritické infrastruktury státu, zajišťuje, že se signál dostane prakticky ke všem divákům, jeho minimální dosah a spolehlivost je dána i legislativně,“ uvedla tisková mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Mitterová.

Vysílání, které posluchači a diváci naladí tzv. „přes anténu“, se stává zdrojem, na který se mohou absolutně spolehnout. Nezáleží u něj na množství diváků a nemůže se stát, že by pro velký zájem „spadlo“, jako se stává v případě některých internetových sítí nebo IPTV služeb. Proces přechodu na pozemní vysílání DVB-T2 je vzhledem ke stávající situaci pozastaven. Diváci, kterých se tak měla operace v nejbližší době dotknout, se nemusejí obávat, že by o DVB-T vysílání přišli.

V naprosto totožném duchu jako České Radiokomunikace se v tiskové zprávě vyjádřily i německá veřejnoprávní televize a rozhlas ARD. „Existují-li překážky zejména v odvětví streamování - poskytovatelé, jako jsou Netflix, YouTube a Amazon, již snížili své přenosové rychlosti - ARD doporučuje používat klasické přijímací kanály. Rádiový přenos nezávislý na internetu zahrnuje příjem TV přes satelit, kabel a DVB-T2, jakož i příjem rádia přes FM a DAB+,“ uvedl za ARD její předseda Tom Buhrow.

autor: lukpo
Spustit audio

Související