České Radiokomunikace i operátor Digital Broacasting chtějí obnovit své regionální televizní sítě

4. březen 2021

Operátoři České Radiokomunikace a Digital Broadcasting budou moci v některých lokalitách obnovit vysílání svých regionálních sítí. Budou tak moci s pokrytím signálem vyhovět menším zákazníkům, pro něž jsou celoplošné sítě nedosažitelné.

České Radiokomunikace již získaly od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) první kmitočtový příděl. Operátor má nově povolení znovu spustit Regionální síť 8 na kanálu 33 v Českých Budějovicích z lokality Včelná. Věc má ale podstatný háček, díky individuálnímu oprávnění od ČTÚ mohou mít tyto vysílače maximální vyzářený výkon pouze do 1 kW. To bude právě případ jihočeského města a kóty Včelná.

V případě společnosti Digital Broadcasting je Regionální síť 7 situována také na Českobudějovicko, a to konkrétně lokalitu Kluk, kde má svůj DAB+ vysílač například i operátor RTI cz. Výkon RS7 z Kluku by byla pouhých 100 Wattů, použit by byl kanál 45. Regionální sítě obou operátorů byly vypnuty na konci loňského roku, od té doby provozují obě firmy pouze celoplošné multiplexy. Výjimkou je Regionální síť 12 ČRa v Praze.

autor: lukpo
Spustit audio

Související