V Česku končí vysílání řady regionálních televizních multiplexů, změna dopadne i na operátory celoplošných sítí

30. říjen 2020

Regionální síť 7 společnosti Digital Broadcasting měla dle databáze Českého telekomunikačního úřadu přidělené téměř tři desítky vysílačů. Operátor šířil její signál i z významných kót, jako byl například západočeský Klínovec.

V sobotu 31. října, tedy již zítra, by mělo nejpozději o půlnoci skončit vysílání řady televizních multiplexů v České republice, které nesly označení Regionální sítě. Skutečnost dopadne i na největší operátory u nás, společnosti České Radiokomunikace a Digital Broadcasting. Obě firmy už v minulých měsících přesunuly své klienty více méně do celoplošných DVB-T2 sítí, vysílání původních nabídek se tak stalo prakticky zbytečným. Vybrané regionální multiplexy ukončí vysílání proto, že jim vyprší oprávnění pro využívání stávajících kmitočtů.

Regionální vysílání ale pochopitelně v Česku úplně nekončí. Několik výjimek můžeme najít například hned v Praze. Na 21. kanálu bude pokračovat Regionální síť 6 z městské části Butovice, jejíž vysílání obsahuje programy Mňam TV, Hobby TV a lokální TV13 ve standardním i vysokém rozlišení. Výjimku získala i Regionální síť 4, jejíž vysílače Strahov, Ládví a Zelený pruh nabídly na 46. kanálu útočiště pro placenou nabídku Skylink Anténa+. České Radiokomunikace pokračují v provozu Regionální sítě 12 na kanálu 47.

V případě Českých Radiokomunikací se týká vypnutí Regionální sítě 8, která svým signálem pokrývala zejména krajská města, Digital Broadcasting vybudovala díky vysílačům po celé republice prakticky celoplošný DVB-T multiplex. Pro firmu ostravského podnikatele Radima Pařízka je ztráta Regionální sítě 7 citelnou ránou. Podle databáze Českého telekomunikačního úřadu do ní patřily téměř tři desítky vysílačů, mezi nimiž nechyběly mimo jiné západočeský Klínovec, jihočeská Kleť, středočeské Kozmice a některé další.

Síť vysílačů, kterou operátor stávajícího multiplexu 24 vybudoval, se přímo nabízí k dalšímu využití, není však jisté, že se to firmě Digital Broadcasting podaří. Podle informací portálu Digitální rádio se sice Pařízkův tým snažil žádat Český telekomunikační úřad o náhradní kmitočty, které by mohl použít, narazil ovšem na postoj německého regulátora. Ten případné koordinace zamítl. Jednou z možných cest pro tuto firmu je vyhlášení soutěže na provozovatele jednoho ze dvou celoplošných multiplexů, která se chystá na rok 2021.

autor: lukpo
Spustit audio

Související