České Radiokomunikace mohou spustit svůj rozhlasový multiplex v Ostravě a Plzni

10. říjen 2019

V obou případech jsou vysílače místního charakteru, takže jejich dosah nebude příliš velký. Uvažovaná expanze do Brna je zatím ve hře, jde o otázku mezinárodní koordinace.

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace může rozšířit svůj rozhlasový multiplex ČRa DAB+ po Praze také do Ostravy a Plzně. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) udělil společnosti oprávnění pro dva nové vysílače. Stanoviště v Ostravě dle databáze ČTÚ situováno do Hošťálkovic, plzeňské souřadnice pak odkazuji na městskou část Košutka. Připravovaný vysílač v Brně prozatím nelze potvrdit, jde o otázku mezinárodní koordinace.

V případě Ostravy je multiplex ČRa DAB+ označen jako Regionální síť 1P, která bude fungovat na kanálu 7D výkonem pouhých 199 Wattů. Západní Čechy se mohou připravit na spuštění signálu z kanálu 6D výkonem 1 kW. Tady je multiplex označen jako Regionální síť 1S. V obou případech mají vysílače místní, případně pouze lokální charakter. Jejich dosah tedy nebude příliš velký. Se spuštěním nových kót počítá operátor v příštím roce.

autor: lukpo
Spustit audio

Související