České Radiokomunikace spustí v Praze ze dvou vysílačů nový rozhlasový multiplex

15. červenec 2019

Nový multiplex bude fungovat na kanálu 7A. V případě Strahova půjde o 1 kW, v případě Žižkova o 794 Wattů. Naopak u 125 Wattů silného vysílače na kanálu 10D je plánováno jeho vypnutí.

České Radiokomunikace připravují v následujících měsících spuštění nové rozhlasové sítě v Praze. Operátor již získal od regulátora, tedy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), odpovídající individuální oprávnění. Jak vyplývá z elektronické databáze ČTÚ, DAB+ multiplex by měl fungovat ze dvou vysílačů. Kromě pražského Strahova, kde doposud operovala experimentální síť pro komerční rádia na kanálu 10D, půjde také o Žižkovskou vysílací věž.

Nový multiplex bude fungovat na kanálu 7A. V případě Strahova půjde o 1 kW, v případě Žižkova o 794 Wattů. U obou stanovišť bude použita tradičně vertikální polarizace. Vysílání v novém multiplexu plánuje operátor nabídnout komerčním stanicím. Naopak vysílání stopětadvacetiwattového „bubláčku“ na Strahově má být vypnuto. Pokrytí sítě je pro území hlavního města velmi malé a ani zdaleka nezaručuje kvalitní pokrytí celého jeho území.

autor: lukpo
Spustit audio

Související