České Radiokomunikace: Multiplex ČRo DAB+ prezentuje obrovskou výhodu digitálního rádia

17. květen 2023

Multiplex ČRo DAB+ funguje de facto jako výkladní skříň digitálního rádia prezentující jeho výhody. V rozhovoru při přílitosti 60. výročí Českých Radiokomunikací to na jejich YouTube kanálu uvedl ředitel právního a regulatorního útvaru Marcel Procházka. O vizích a budoucnosti pozemíh vysílání si povídal s moderátorem Českého rozhlasu Tomášem Pancířem.

„Stávající FM vysílání je poslední analogovou platformou, vše je digitální – internet, televizní vysílání a rozhlasové vysílání bylo tak trochu upozaděno, ale teď se situace mění. Český rozhlas dodnes vysílá celoplošně tři nebo čtyři stanice v FM pásmu. Pro více stanic není místo, nejsou kmitočty. Z fyzikálních důvodů nemůžeme toto vysílání rozšířit. DAB+ síť Českého rozhlasu obsahuje sedmnáct rozhlasových stanic. Můžeme to porovnat, čtyři versus sedmnáct,“ konstatoval Procházka.

Manažer Českých Radiokomunikací v rozhovoru s Tomášem Pancířem zopakoval, že nepředpokládá v následujících letech ukončení analogového rádia a plný přechod na DAB+. „Zatím se nemusíme obávat toho, že by FM vysílání skončilo. Obě platformy, jak FM, tak i DAB, využívají jiné kmitočty, takže tyto platformy mohou vysílat paralelně vedle sebe, aniž by se ovlivňovaly. Pro DAB využíváme jiné pásmo, takže FM není nutné vypínat a ani není tlak, aby tu byly provozované jiné služby,“ dodal.

autor: lukpo

Související