České Radiokomunikace opět potvrdily záměr provozovat DAB+ multiplex pro komerční rádia

28. listopad 2022

České Radiokomunikace (ČRa) se budou pravděpodobně ucházet o získání licence pro digitální rozhlasové vysílání DAB+. Bude záležet na konkrétních podmínkách připravovaného tendru, který má Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsat v příštím roce. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel ČRa Miloš Mastník.

Čtěte také

České Radiokomunikace již v současnosti šíří v DAB+ rozhlasový signál pro veřejnoprávní Český rozhlas. Tato síť pokrývá v současnosti okolo 95 procent tuzemské populace. Dále provozují vlastní multiplex s omezeným pokrytím v Praze, na Plzeňsku a v Ostravě. V komerčním multiplexu, který chtějí České Radiokomunikace provozovat, bude možné umístit až 15 rozhlasových stanic.

"V DAB+ vidíme velký potenciál. Jednak se od loňska povinně montují DAB tunery do všech nových aut a vedle toho je zde trh, na kterém se prodá okolo 250.000 rádií ročně. Digitální vysílání je zároveň asi dvanáctkrát méně energeticky náročné v porovnání s FM," řekl v rozhovoru pro ČTK Mastník.

Čtěte také

V současnosti se uskutečňuje k tendru ČTÚ připomínkové řízení. Podle Mastníka bude potřeba ještě před jeho vyhlášením změnit legislativu, protože dnes může jeden vysílatel vysílat podle zákona jen dvě celoplošné rozhlasové stanice. Pokud by se tato legislativa nezměnila, zůstaly by DAB sítě téměř prázdné. Šéf Českých Radiokomunikací tak prakticky pouze zopakoval, na co už poukazoval na pardubické konferenci Radiokomunikace ředitel pro strategii a rozvoj ČRa Marcel Procházka.

Podle Mastníka není příliš vhodná obálková metoda soutěže, která je velmi netransparentní. České Radiokomunikace provozují v Česku největší síť televizních a rozhlasových vysílačů. Vedle toho vlastní datová centra a optickou síť. Novým vlastníkem jsou od minulého roku fondy Cordiant Digital Infrastructure, obchodované na hlavním trhu londýnské burzy. Komerční vysílání DAB+ v Česku chce mj. rozvíjet i společnost Digital Broadcasting, která provozuje celoplošný DVB-T2 multiplex 24.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související